SSC CGL 2018 (T-1) English Paper Solution : 07 June 2019 Second Shift

Directions (1-5): In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

During the reign of Aurangzeb, the last of the Mughals, there…..(1)…..revolts against the empire. …..(2)…..were the revolts of the Marathas, the Sikhs, the Jats and….. (3)…..others. After the death of Aurangzeb, the Mughal empire began to….(4)…..fairly fast. The country soon…..(5)…..into smaller territories many of which became more or less independent.

Correct option for (1)

(a) have been
(b) was
(c) are
(d) were

Correct Answer : C

  • The sentence is in the past tense and in the sentence after the blank the word ‘Revolt’ is used so option (d) is the most suitable answer for the blank.


 

Correct option for (2)

(a) These
(b) It
(c) That
(d) This

Correct Answer : A

  • Here we need a demonstrative pronoun for ‘the revolts of the Marathas’.
  • So option (a) is the answer

 


 

Correct option for (3)

(a) more
(b) many
(c) each
(d) every

Correct Answer : B

  • According to the context of the sentence, We need a word to show more quantity. ‘More’ is used in comparative degree so option (b) is the answer.


 

Correct option for (4)

(a) disperse
(b) disturb
(c) disrupt
(d) disintegrate

Correct Answer : D

  • Disintegrate–break up into small parts as the result of impact or decay.
  • Disperse-distribute or spread over a wide area.
  • Disturb-interference with the normal arrangement or functioning of.
  • Disrupt-interrupt (an event, activity, or process) by causing a disturbance or problem.
  • According to the context of the sentence, option (d) is the answer.

 


 

Correct option for (5)

(a) broke in
(b) broke off
(c) broke out
(d) broke up

Correct Answer : D

● Break into – to enter a building by force.
● Break off – to break a piece from something.
● Break out of – to escape from somewhere.
● Break up – a gradual division into smaller pieces

  • So option (a) is fit to the context of the sentence.

 


 

6. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

The Japanese artist Yoh Nagao was busy splashing the wall from colours.

(a) splashing the wall
(b) was busy
(c) from colours
(d) The Japanese artist

Correct Answer : C

  • The preposition ‘from’ should be removed to make the sentence grammatically correct.
  • However, someone splashes something ‘with’ colors not ‘from’ colors.
  • Hence, ‘with colors’ will be answer

 


 

7. Select the correct passive form of the given sentence.

Please take the guest to his room on the 6th floor.

(a) The guest should be took to his room on the 6h floor.
(b) You are requested to take the guest to his room on the 6th floor.
(c) You must take the guest to his room on the 6th floor.
(d) Let the guest be taking to his room on the 6th floor.

  UPSSSC PET Exam Quiz in Hindi | Important Questions for UPSSSC PET Exam in Hindi
Correct Answer : B

 


 

8. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.

His school was 7 km away from his house. I wondered how he covered so long distance daily on foot.

(a) so long the distance
(b) No improvement
(c) such long distance
(d) such a long distance

Correct Answer : D

  • ‘so long distance’ should be replaced with ‘such a long distance’.
  • The phrase ‘so long distance’ is grammatically incorrect.
  • The determiner ‘such’ means to a high degree, so great (often used to emphasize a quality)’ and it conveys the intended meaning in the sentence.
  • The underlined segment should be replaced with ‘such a long distance’.

 


 

9. Select the most appropriate word to fill in the blank.

India is the second largest…………….of cotton in the world.

(a) creator
(b) producer
(c) grower
(d) manufacture

Correct Answer : B

 


 

10. Select the word which means the same as the group of words given.

A large, deep pot used both in the oven and as a serving vessel

(a) Sauce-pan
(b) Casserole
(c) Skillet
(d) Cauldron

Correct Answer : B

  • Cauldron – बड़ी कड़ाही – a large metal pot with a lid and handle, used for cooking
    over an open fire.
  • Skillet- a small metal cooking pot with a long handle, typically having legs.

 


 

11. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. Since then Boeing has received over 5,000 orders for the aircraft and has delivered 371 to date.
B. The Max first started flying commercially in 2017.
C. Boeing had huge hopes for its 737 Max aircraft and viewed it as a key part of its future.
D. However, the company’s market value has plummeted by nearly $26 billion since the crash in Ethiopia.

(a) ABCD
(b) CBAD
(c) DCBA
(d) BCDA

Correct Answer : B

  • Sentence C states that “ Boeing has huge hopes for its 737 aircraft and sentence B states that Max first started flying commercially in 2017.
  • So B will follow C and Sentence A will follow sentence B as it says “ since then (2017 in Sentence B).
  • So the sequence CBAD is correct.

 


 

12. Select the word which means the same as the group of words given.

Flowers or leaves woven together in a circle for placing on a coffin or a grave.

(a) Garland
(b) Wreath
(c) Punch
(d) Bouquet

Correct Answer : B

  • Bouquet – Flowers or leaves woven together in a circle for placing on
    a coffin or a grave.
  • Garland – a wreath of flowers and leaves, worn on the head or hung as a decoration.
  • Bunch – a number of things, typically of the same kind, growing or fastened together.
  Had I a rich person, I would share my wealth.

 


 

13. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

The Doon Valley with all its lights look beautiful at night from the top of the mountain.

(a) look beautiful
(b) from the top
(c) at night
(d) with all its lights

Correct Answer : A

  • According to the ‘ Subject-Verb Agreement rule ’, “ Subject(1st) + with/ along with/ together with/ as well as + Subject(2nd) + Verb ” is grammatically the correct structure.
  • However, the verb should be supplied according to the first subject. In the given question, the 1st subject (The Doon Valley) is in the singular form so it will take ‘looks’ as a singular verb.
  • Hence, ‘looks beautiful’ will be answer. .

 


 

14. Select the correct active form of the given sentence.

The chairs were being arranged in the examination hall by the staff.

(a) The chairs were arranging the staff in the examination hall.
(b) The staff was arranging the chairs in the examination hall.
(C) The staff has been arranging the chairs in the examination hall.
(d) The staff has arranged the chairs in the examination hall.

Correct Answer : B

 

 


 

15. Select the antonym of the given word.

SOBER

(a) Nervous
(b) Agitated
(c) Serious
(d) Calm

Correct Answer : D

  • (a) Mild :  not severe, serious, or harsh.
  • (b) Sober : not affected by alcohol; not drunk.
  • (c) Gentle : having or showing a mild, kind, or tender temperament or character.

 


 

16. Select the wrongly spelt word.

(a) Negligible
(b) Nuisance
(c) Noticable
(d) Neighbouring

Correct Answer : C

 


 

17. Select the synonym of the given word.

EXEMPT

(a) Hinder
(b) Exclude
(c) Reduce
(d) Prevent

Correct Answer : A

  • Exemplify – be a typical example of.
  • Exhale – breathe out.
  • Exempt – free from an obligation or liability imposed on others.
  • Example – sample, specimen

 


 

18. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

On tenterhooks

(a) Unhappy
(b) Angry
(c) Anxious
(d) Happy

Correct Answer : C

  • Example : He is at tenterhooks all week as the result may come at any time.

 


 

19. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

Lend an ear

(a) To pay attention to
(b) To not make trouble
(c) To force someone to listen
(d) To not tell someone something

Correct Answer : A

  • Example : You should always lend your ears to the public place’s announcement.

  SSC CGL 2018 (T-1) English Paper Solution : 10 June 2019 Second Shift

 


 

20. Select the wrongly spelt word.

(a) Bridle
(b) Brisk
(c) Bristel
(d) Brittle

Correct Answer : C

Correct spelling :- Bristle

  • Bridle – the headgear used to control a horse.
  • Brisk – active and energetic.
  • Bristle – a short, stiff hair on an animal’s skin or a man’s face.
  • Brittle – hard but liable to break easily.

 


 

21. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If on substitution is required, select No improvement.

We can’t live without water, will we?

(a) won’t we
(b) can we
(c) do we
(d) No improvement

Correct Answer : B

‘can we’ should be used in place of ‘will we’.

RULE :

  • The question tag is always made according to the main clause in the sentence.
  • Here, the contracted form of a modal(can’t) is used in the main part.
  • Accordingly, ‘can’ will be used in the question tag.

 


 

22. Select the synonym of the given word.

RAMPANT

(a) Excessive
(b) Limited
(c) Rare
(d) Gentle

Correct Answer :  A

 


 

23. Select the antonym of the given word.

SWERVE

(a) Droop
(b) Lurch
(c) Deviate
(d) Straighten

Correct Answer : D

  • Straighten – make or become straight.
  • Swerve – change or cause to change direction abruptly. So, Opposite is straight.
  • Droop – bend or hang downwards limply.
  • Lurch – a sudden movement forward or to one side
  • Deviate – depart from an established course.

 


 

24. Select the most appropriate word to fill in the blank.

The company management is of the opinion that not wearing a suit and tie at the workplace could create a bad…. .on clients.

(a) response
(b) notion
(c) outlook
(d) impression

Correct Answer : D

  • Response – a verbal or written answer.
  • Notion – a conception of or belief about something.
  • Outlook – a person’s point of view or general attitude to life.

 


 

25. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. It has been a leading producer of both industrial and agricultural goods.
B. The Untied States of America holds a dominant position in the world because of its high economic development.
C. Because of its enormous output, the United States has a major share in world trade.
D It is also a leader in the development and application of innovative technology.

(a) ACAD
(b) ABCD
(c) BACD
(d) DABC

Correct Answer : C

  • Sentence B should be the introductory sentence and sentence A states that it has been a leading producer.
  • The word ‘it’ has been used for the United States of America.
  • So A will follow B and Sentence C will follow sentence A as it says “ Because of its enormous output”.
  • So the sequence BACD is correct.

Leave a Reply