SSC CHSL 2019 (Tier-1) English Solutions : 18 March 2nd Shift

Question 1 : Select the alternative that will improve the underlined part of the sentence. In case there is no improvement select ‘No improvement’.

Priya has been working in this school from June 2017.

  1. on June 2017
  2. No improvement
  3. since June 2017
  4. for June 2017
Answer: C

  • ‘Since’ is used for point of time
  • ‘For’ is used for a period of time.
  • So, option (C) is the correct answer

 


 

Question 2 : Select the most appropriate ANTONYM of the given word.

VERSATILE

  1. Truthful
  2. Insincere
  3. Honest
  4. Inflexible
Answer: D

 


 

Question 3 : Select the most appropriate meaning of the idiom.

Touch all bases

  1. Imagine you are flying
  2. Stretch your hands high
  3. Include everything
  4. Force someone to do something
Answer: C

 


 

Question 4 : Select the most appropriate synonym of the given word.

KIT

  1. Information
  2. Element
  3. Equipment
  4. Particle
Answer: C

 


 

Comprehension : In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The Great Stupa at Sanchi is one of the oldest stone structures in India. It was originally commissioned (1)______ Emperor Ashoka in the 3rd century BCE. Its nucleus (2)______ a simple hemispherical brick structure built (3)______ the relics of the Buddha. It was crowned by the chhatri, a parasol-like (4)______ symbolising high rank, which was (5)______ to honour and shelter the relics.

Question 5 : Select the most appropriate option to fill in blank No.1.

  1. to
  2. by
  3. with
  4. from
Answer: B

The sentence is in passive voice so ‘By’ fits to the context.

 


 

Question 6 : Select the most appropriate option to fill in blank No.2.

  1. gave
  2. were
  3. was
  4. kept
Answer: C

  • ‘Nucleus’ is a singular countable noun so ‘was’ is ab suitable option.
  • Other options ‘gave and kept’ are irrelevant to the context of the sentence. So , option (c) is the answer.

 


 

Question 7 : Select the most appropriate option to fill in blank No.3.

  1. aside
  2. into
  3. about
  4. over
Answer: D

  • Aside-to be kept separately, for a special purpose
  • About-.in many directions or places
  • Into-moving to a position inside or in something
  • Over-covering something
  • So option (D) fits to the context of the sentence.

 


 

Question 8 : Select the most appropriate option to fill in blank No.4.

  1. bridge
  2. structure
  3. conduit
  4. wall
Answer: B

  • Bridge-A structure that carries a road or railway across a river, valley, road or railway.
  • Conduit-A pipe, channel or tube through which liquid, gas or electrical wires can pass
  • Structure- the way that the parts of something are put together or organized
  मोहनजोदड़ो का स्थानीय नाम क्या था?

 


 

Question 9 : Select the most appropriate option to fill in blank No.5.

  1. intended
  2. outlined
  3. informed
  4. predicted
Answer: A

  • Informed-Having knowledge or information about something.
  • Predicted-To say that something will happen in the future.
  • Intended-To plan, mean or make something for a particular person or purpose.
  • Outlined-to tell somebody or give the most important facts or ideas about something
  • So option (c) is the most logical answer.

 


 

Question 10 : Identify the segment in the sentence, which contains the grammatical error.

It is difficult to make out that they are twins because they do not resemble to each other.

  1. because they do not
  2. resemble to each other
  3. that they are twins
  4. It is difficult to make out
Answer: B

  • Resemble does not take any preposition with it.
  • So, ‘It is difficult to make out that they are twins because they do not resemble each other.’ is the correct sentence.

 


 

Question 11 : Select the option that is the passive form of the sentence.

The batsman had hit the ball towards the boundary.

  1. The ball is being hit towards the boundary by the batsman.
  2. The ball is hit towards the boundary by the batsman.
  3. The ball had been hit towards the boundary by the batsman.
  4. The ball was hit towards the boundary by the batsman.
Answer: C

 


 

Question 12 : Select the option that is the direct form of the sentence.

Kirti asked me if I had watched the movie on television the previous night.

  1. Kirti asked me, “Did I watched the movie on television last night?”
  2. Kirti asked me, “You had watched the movie on television last night?”
  3. Kirti asked me, “Did you watch the movie on television last night?”
  4. Kirti asked me, “Had you watched the movie on television last night?”
Answer: C

While changing from indirect speech to direct speech:-

  • Past perfect (had + V3 ) → simple past (V2)
  • Previous → last

 


 

Question 13 : Select the most appropriate ANTONYM of the given word.

NEBULOUS

  1. Familiar
  2. Common
  3. Clear
  4. Mutual
Answer: C

 


 

Question 14 : Select the most appropriate synonym of the given word.

  RRB NTPC CBT-1 Chemistry Quiz-4 : रेलवे एनटीपीसी सीबीटी-1, 2021 में पूछे गये रसायन विज्ञान के प्रश्न

ANODYNE

Hostile
Harmful
Gigantic
Benign

Answer: D

 


 

Question 15 : Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.

The police was able to find the guilty but the big fish escaped.

  1. tall people
  2. main leaders
  3. plump men
  4. large-sized ones.
Answer: B

  • The big fish – main leader

 


 

Question 16 : Select the most appropriate option to fill in the blank.

Earthquake inspection ______ that the two ancient buildings that remained intact after the Hiroshima bombing in Tokyo would not withstand a strong tremor.

  1. retracted
  2. resumed
  3. redirected
  4. revealed
Answer: D

  • Revealed – divulge, disclose.
  • Retracted-:To say that something you have said is not true.
  • Resumed-To begin again or continue after a pause or interruption.
  • Redirected-Direct (something) to a new or different place or purpose.
  • So option (d) is the most logical answer.

 


 

Question 17 : Select the segment in the sentence, which contains the grammatical error.

Oh dear! The audio in one of the channel on television is not clear at all.

  • on television
  • in one of the channel
  • Oh dear! The audio
  • is not clear at all
Answer: B

  • Rule:- One of + the + plural noun
  • “Oh dear! The audio in one of the channels on television is not clear at all.” is the correct sentence

 


 

Question 18 : Select the word with the INCORRECT spelling.

  • Pensive
  • Apprehensive
  • Medetative
  • Appended
Answer: C

 


 

Question 19 : Select the most appropriate option to fill in the blank.

The reporter asked the politician, “As a woman leader, what are some of the major ______ that you face?”

  1. crunches
  2. crashes
  3. challenges
  4. contests
Answer: C

  • Challenge-A task or situation that tests someone’s abilities.
  • Crunch-To make a loud noise when you are eating something hard
  • Contest-A competition to find out who is the best, strongest, most beautiful, etc.
  • Crashes-To hit something hard, making a loud noise.
  • So option (a) is the most appropriate answer.

 


 

Question 20 : Select the alternative that will improve the underlined part of the sentence. In case there is no improvement select ‘No improvement’.

The struggle for climate change must be prioritised given that our population is increasing and not decreasing.

  1. could prioritise
  2. is prioritising
  3. No improvement
  4. may have prioritised
Answer: C

 


 

Question 21 : Select the word with the correct spelling.

  1. Propencity
  2. Suceptible
  3. Impresionable
  4. Impeccable
  Previous Year SSC Comprehension Passage - 01
Answer: D

 


 

Question 22 : Select the word which means the same as the group of words given.

Small room where dishes are washed

  1. Scullery
  2. Pantry
  3. Ante-room
  4. Larder
Answer: A

 


 

Question 23 : Given below are four jumbled sentences. Pick the option that gives their correct order.

  1. Waqar instead gave it to Afridi, who went on to score a 37-ball century, the fastest ODI century.
  2. That was when his teammate Waqar Younis handed him over a bat that belonged to Sachin Tendulkar.
  3. When Shahid Afridi had flown in to join the Pakistan team 1996, he did not even have a proper bat to play with.
  4. Sachin had earlier gifted Waqar his bat to take to Sialkot, Pakistan’s world famous sports goods manufacturing capital and get acustom-made one replicated there.
  1. CBDA
  2. ACBD
  3. BADC
  4. DCAB
Answer: A

  • Sentence ‘C’ introduces the passage so it will start the passage. “ When Shahid Afridi had flown in to join the Pakistan team 1996, he did not even have a proper bat to play with then Waqar Younis handed him over a bat that belonged to Sachin Tendulkar.’ it means “CB” is a proper sequence.
  • So option (b) is the answer.

 


 

Question 24 : Select the word which means the same as the group of words given.

Person or thing that is the centre of attention

  1. Politician
  2. Cynosure
  3. Leader
  4. Organiser
Answer: B

 


 

Question 25 : Given below are four jumbled sentences. Pick the option that gives their correct order.

  1. Mulla Nasruddin opened a hair-cutting salon and was ready to welcome his customers.
  2. “Mulla,” he said sheepishly, “my new wife is coming home today.”
  3. “Just take out all the grey strands from my beard and make me look very young.”
  4. Being the first day, a lot of people came and among them was a man in his early fifties with a flowing beard.
  1. BDAC
  2. DBCA
  3. ADBC
  4. CDAB
Answer: C

In sentence A, ‘Mulla Nasruddin opened a hair cutting salon and was ready to welcome the customer then in(sentence ‘D’) the first day a man in his early fifties with a flowing beard came then (sentence ‘B’) he said my wife is coming today so (sentence ‘C’) just take out all the grey strands from my beard and make me look very young .

So ADBC is a perfect sequence.

Leave a Reply