SSC CGL 2018 (T-1) English Paper Solution : 10 June 2019 Second Shift

1. Select the most appropriate antonym of the given word.

ACCEPT

(a) Reject
(b) Acquire
(c) Obtain
(d) Release

Correct Answer : A

  • Acquire : to get or buy something.
  • Obtain : to get something, especially by asking for it, buying it, working for it, or producing it from something else.


2. Select the most appropriate option to fill in the blank.

Technology can be……….and people seem to be more attached to screens than ever before.

(a) addictive
(b) infatuated
(c) incorrigible
(d) contagious

Correct Answer : A

  • Addictive : An addictive drug is one that you cannot stop taking once you have started.
  • Infatuated : having a very strong but not usually lasting feeling of love or attraction for someone or something.
  • Incorrigible : An incorrigible person or incorrigible behaviour is bad and impossible to change or improve.
  • Contagious : A contagious disease can be caught by touching someone who has the disease or a piece of infected clothing.


3. Select the correctly spelt word.

(a) Challeng
(b) Challange
(c) Chalenge
(d) Challenge

Correct Answer : D


4. Select the correct active form of the given sentence.

Let the bell be rung every forty minutes.

(a) The bell should be rung every forty minutes
(b) Ring the bell every forty minutes.
(c) The bell ought to be rung every forty minutes
(d) Let the bell keep ringing every forty minutes.

Correct Answer : B


5. Select the word which means the same as the group of words given.

Something which is fit to be eaten

(a) Unpalatable
(b) Delicious
(c) Edible
(d) Tasty

Correct Answer : C

Unpalatable : Unpalatable food is unpleasant to taste or eat.


6. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.

Biologists believe that increased human activity means an accelerated rate of change in habitat for all creatures of the world.

(a) No improvement
(b) human activity meant a accelerated rate in change
(c) human activities mean an accelerated rate from change
(d) human activity is meaning an accelerated rate of change

Correct Answer : A

SSC CGL 2018 : All Shift English Paper Solution


7. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. Here, the picture perfect Fresh Quarter and heritage laden Tamil streets blend into one another.
B. The conflict of coexistence is evident in many metropolitan cities.
C. The old and new, like two different worlds, surviving side by side yet never crossing that chasm.
D. There is a place though Puducherry, where contrasts are celebrated like nowhere else.

  01/09/2019: करंट अफेयर्स: हाल ही में किस खिलाड़ी ने रिओ डी जेनेरियो विश्वकप में स्वर्ण पदक जीतने में कामयाबी हासिल की है?

(a) BACD
(b) BCDA
(c) DCBA
(d) CDAB

Correct Answer : B

  • Sentence B states about the conflict of coexistence and it will be followed by sentence C because sentence C states about two different worlds.
  • Further, Sentence D talks about Puducherry, and Sentence A states that French quarter and heritage laden Tamil streets.
  • So, A will follow D.
  • So, Option (b) is correct.


8. Select the word which means the same as the group of words given.

Something which cannot be understood

(a) Illegible
(b) Incomprehensible
(C) Inexplicable
(d) Infallible

Correct Answer : A

  • Incomprehensible : impossible or extremely difficult to understand.
  • Inexplicable : unable to be explained or understood.
  • Infallible : never wrong, failing, or making a mistake.


9. Select the correct passive form of the given sentence.

He is clicking good pictures with his new camera.

(a) Good pictures were clicked with his new camera.
(b) Good pictures have been clicked with his new camera.
(c) Good pictures are being clicked with his new camera.
(d) Good pictures are clicked with his new camera.

Correct Answer : C


10. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

No sooner did he see the tiger when he ran as fast as he could.

(a) No sooner did
(b) he see the tiger
(c) when he ran
(d) as fast as he could

Correct Answer : C

  • No Sooner is a comparative degree so we have to use “than” in place of “when”

SSC CHSL 2018 : All Shift English Paper Solution


11. Select the most appropriate synonym of the given word.

PENSIVE

(a) Spontaneous
(b) Spiteful
(c) Reflective
(d) Tragic

Correct Answer : A

  • PENSIVE : thinking in a quiet way, often with a serious expression on your face.
  • Spontaneous : happening or done in a natural, often sudden way, without any planning or without being forced.
  • Spiteful :  in spite of sth
  • Tragic : very sad, often involving death and suffering.
  • Reflective : relating to or characterized by deep thought;


12. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.

Coming from an affluent family, she found herself a square peg in a round hole when she married a poor farmer and moved to a small village.

(a) in a favourable situation
(b) unhappy and regretful
(c) a misfit in the environment
(d) in a financial crisis

Correct Answer : C

Acquire : to get or buy something.
Obtain : to get something, especially by asking for it, buying it, working for it, or producing it from something else.


13. Select the most appropriate synonym of the given word.

VINDICTIVE

(a) Watchful
(b) Revengeful
(c) Forceful
(d) Helpful

Correct Answer : B

  SSC CGL 2018 (T-1) 04 June 2019 Second Shift English Paper Solution

VINDICTIVE : having or showing a wish to harm someone because you think that they harmed you; unwilling to forgive.


14. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.

When his envious competitor extended a hand of friendship, he smelt a rat.

(a) detected something wrong
(b) felt very pleased
(c) became complaisant
(d) behaved arrogantly

Correct Answer : A


15. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

The match is about to begin since the captain as well as the team are on the field.

(a) are on the field
(b) The match is about to begin
(c) since the captain
(d) as well as the team

Correct Answer : A

According to the ‘ Subject-Verb Agreement rule ’,

  • “ Subject(1st) + with/ along with/ together with/ as well as +  Subject(2nd) + Verb ” is grammatically the correct structure.
  • However, the verb should be supplied according to the first subject.
  • In the given question, the 1st subject(Captain) is in the singular form so it will take ‘is’ as a singular verb.
  • Hence, ‘is on the field’ will be answer.

Biology Quiz in Hindi


16. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. European cloth manufactures therefore had to depend on a plant called wood to make dyes.
B. However, cloth dyers preferred indigo which produced a rich blue colour.
C. Being a plant of the temperate zones, wood was easily available in Europe.
D. Indian indigo was very expensive and only small quantities reached the European markets.

(a) CBDA
(b) DCAB
(c) ACBD
(d) DACB

Correct Answer : D

  • Sentence D says that Indian indigo was very expensive and only small quantities reached the European markets and Sentence A states about European cloth manufacturers, therefore, had to depend on a plant called wood.
  • So, Sentence A will follow Sentence D. Sentence B should be the last one.


17. Select the most appropriate antonym of the given word.

AFFINITY

(a) Aversion
(b) Attraction
(c) Empathy
(d) Preference

Correct Answer : A

  • AFFINITY : a liking or sympathy for someone or something, especially because of shared characteristics.
  • Aversion : (a person or thing that causes) a feeling of strong dislike or of not wishing to do something.


18. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.

A reason why there are so much misconception of dyslexia could be the sheer invisibility of the disorder.

(a) there are so much misconceptions against dyslexia
(b) there are so many misconceptions about dyslexia
(c) there are so many misconception around dyslexia.
(d) No improvement

Correct Answer : B

  • ‘Many’ is used with countable nouns and “Much” is used with uncountable nouns.
  • ‘Misconception’ is singular and ‘misconceptions’ are plural.
  • So,’ many’ will be used with ‘misconceptions’.
  Previous Year SSC Comprehension Passage - 01


Directions (19-23): In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Telling someone something that you admire about them can be called a random act…..(19)…..kindness. It takes almost no…..(20)….., yet it pays enormous dividends. Many people…..(21)…..their entire lives wishing that others would…..(22)…..them. Expectations are more from family and friends, …..(23)….., even compliments from strangers feel good
if they are genuine.

19. Choose the correct option for 19

(a) with
(b) of
(c) from
(d) in

Correct Answer : B

  • ‘Of’ is the most appropriate preposition for the blank.


20. Choose the correct option for 20

(a) venture
(b) work
(c) effort
(d) attempt

Correct Answer : C

  • Effort-a vigorous or determined attempt.
  • Venture- a risky or daring journey or undertaking.
  • Work-activity involving mental or physical effort done in order to achieve a purpose or result.
  • Attempt -make an effort to achieve or complete (something difficult).
  • Option (c) is fit to the context of the sentence.


21. Choose the correct option for 21

(a) spent
(b) had spent
(c) have been spending
(d) spend

Correct Answer : D

The sentence is in simple present tense so option (d) is the answer.


22. Choose the correct option for 22

(a) confess
(b) acknowledge
(c) concede
(d) admit

Correct Answer : B

  • Confess- admit that one has committed a crime or done something wrong.
  • Acknowledge- accept or admit the existence or truth of something.
  • Concede – admit or agree that something is true after first denying or resisting it.
  • Admit- confess to be true or to be the case.
  • According to the structure of the sentence option (b) is the most correct answer.


23. Choose the correct option for 23

(a) so
(b) however
(c) and
(d) unless

Correct Answer : B

  • ‘However’ is used to introduce a statement that contrasts with or seems to contradict something that has been said previously.


24. Select the most appropriate option to fill in the blank.

People of the other generation…………….over the good old school days.

(a) remember
(b) remind
(c) retribute
(d) reminisce

Correct Answer : D

  • Retribute : to pay back
  • Reminisce : to talk or write about past experiences that you remember with pleasure


25. Select the correctly spelt word.

(a) Concentious
(b) Conscentious
(c) Conscientious
(d) Consenteous

Correct Answer : C

For More SSC CGL 18  Paper Solutions – Click Here

Leave a Reply