07 June 2019 (1st Shift) : SSC CGL 2018 (T-1) English Paper Solution

1. Select the antonym of the given word.

STALE

  • (a) Flat
  • (b) Fresh
  • (c) Dry
  • (d) Sour
Correct Answer : b

Stale : no longer new or fresh, usually as a result of being kept for too long.

 


 

2. Select the wrongly spelt word.

  • (a) Definate
  • (b) Define
  • (c) Deform
  • (d) Deflate
Correct Answer : a

  • Correct spelling is Definite.

 


 

3. Select the antonym of the given word.

DENSE

  • (a) Sparse
  • (b) Thick
  • (c) Condensed
  • (d) Opaque
Correct Answer : a

  • DENSE : having parts that are close together so that it is difficult to go or see through.
  • Sparse : small in numbers or amount, often spread over a large area.

 


 

4. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

  • A. The move follows last week’s fatal Ethiopian Airlines crash.
  • B. Aircraft manufacturer Boeing has grounded the entire global fleet of its 737 Max aircraft.
  • C. Last October, a plane from the Indonesia-based carrier Lion Air had also crashed under similar circumstances.
  • D. That was the second time in five months a 737 Max has crashed.

 

  • (a) ABCD
  • (b) BCDA
  • (C) BADC
  • (d) DABC
Correct Answer : c

  • Sentence B should be the introductory sentence and sentence A will follow B as the phrase “the move” which refers to the grounding can be linked-to B.
  • However, sentence D states about the crash and it will directly follow sentence A.
  • So, BADC will be the sequence

 


 

5. Select the word which means the same as the group of words given

An arrangement of flowers that is usually given as a present.

  • (a) Bouquet
  • (b) Wreath
  • (c) Garland
  • (d) Bundle
Correct Answer : a

  • Wreath : an arrangement of flowers and leaves in a circular shape, used as a decoration or as a sign of respect and remembrance for a person who has died.

 


 

6. Select the word which means the same as the group of words given.

A large, deep, metal pot used for cooking over open fire

  • (a) Barrel
  • (b) Kettle
  • (c) Skillet
  • (d) Cauldron
Correct Answer : d

 


 

7. Select the correct active form of the given sentence.

One of the passengers was being thoroughly checked by the custom officers.

  • (a) The custom officers have been thoroughly checking one of the passengers.
  • (b) The custom officers thoroughly checked one of the passengers.
  • (c) One of the passengers was thoroughly checking the custom officers.
  • (d) The custom officers were thoroughly checking one of the passengers.
  UP Lekhpal Quiz-31 : ग्राम्य विकास कार्यक्रम, भाग-4
Correct Answer : D The custom officers were thoroughly checking one of the passengers. (Correct)

  • (a) The custom officers have been thoroughly checking one of the passengers. (Tense has changed)
  • (b) The custom officers thoroughly checked one of the passengers. (Tense has changed)
  • (c) One of the passengers was thoroughly checking the custom officers. (Meaning has changed

 


 

8. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.

He came late, wasn’t it?

  • (a) didn’t he
  • (b) did he
  • (c) No improvement
  • (d) isn’t it
Correct Answer : A

 


 

9. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.

Each dancer performed very well that it was difficult to judge who the best was.

  • (a) such well that
  • (b) so well that
  • (c) No improvement
  • (d) such very well that
Correct Answer : B

  • ‘so well that’ should be used in place of ‘very well that’.

RULE :

Certain words go in pairs. Such as:-

  • So………that
  • Too…………to

 


 

10. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

She forgot lock the door when she went out in a hurry.

  • (a) in a hurry
  • (b) She forgot lock
  • (c) the door when
  • (d) she went out
Correct Answer : B

  • We will use the infinitive ‘to’ after ‘forgot’ to make the given sentence grammatically correct.
  • Hence, ‘she forgot to lock the door’ will be answer.

 


 

11. Select the most appropriate word to fill in the blank.

In the wake of the recent cross-border tensions, forces have been…………….at strategic locations for immediate action, if required.

  • (a) departed
  • (b) deployed
  • (c) deposited
  • (d) deported
Correct Answer : B

  • Departed : used to refer to something that happened in the past and is finished.
  • Deployed : to use something or someone, especially in an effective way.
  • Deport : to force someone to leave a country, especially someone who has no legal right to be there or who has broken the law.

 


 

12. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

In the pink

  • (a) In pink dress
  • (b) In the limelight
  • (c) In a happy mood
  • (d) In good health
Correct Answer : D

 


 

13. Select the synonym of the given word.

LETHAL

  • (a) Harmless
  • (b) Healthy
  • (c) Fatal
  • (d) Strong
Correct Answer : C

  • LETHAL : able to cause or causing death; extremely dangerous.
  • Harmless : not able or not likely to cause harm.
  • Fatal : very serious and having an important bad effect in the future.
  You can go to ____ National Art Gallary but I want to visit ____ zoo first.

 


 

14. Select the correct passive form of the given sentence.

Please take these students round the biscuit factory.

  • (a) These students should be taking round the biscuit factory.
  • (b) You are requested to take these students round the biscuit factory.
  • (c) Let these students to be taken round the biscuit factory.
  • (d) You must take these students round the biscuit factory.
Correct Answer : B You are requested to take these students round the biscuit factory. (Correct)

  • (a) These students should be taking round the biscuit factory. (Incorrect Subject and Verb form)
  • (c) Let these students to be taken round the biscuit factory. (Incorrect Structure)
  • (d) You must take these students round the biscuit factory. (Usage of must is incorrect)

 


 

15. Select the synonym of the given word.

PREVALENT

  • (a) Unusual
  • (b) Common
  • (c) Rare
  • (d) Different
Correct Answer : B

PREVALENT : existing very commonly or happening often.

 


 

16. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. However, new research shows that taking the dog for a walk can have its downsides for seniors.
B. Dogs are great companions and provide a healthy excuse to go for a walk and get a bit of exercise.
C. It once seemed common sense to believe that having and walking a dog was good for older people.
D. A report published in an American medical journal says injuries among seniors related to dog-walking are becoming increasingly prevalent.

  • (a) ABCD
  • (b) CBAD
  • (c) CABD
  • (d) ADCB
Correct Answer : B

  • C will be the starting line of the parajumble as it introduces the subject(Dog).
  • Further, sentence B gives the reason why dogs are great companions.
  • A changes the tone and talks about the negatives and then further the negatives are mentioned in D.
  • Going through the options, only option b follows this sequence.

 


 

17. Select the most appropriate word to fill in the blank.

Talgo, a Spanish company, is one of the major……………of intercity, standard, and high speed passenger trains.

  • (a) manufacturers
  • (b) creators
  • (c) builders
  • (d) constructors
Correct Answer : A

 


 

18. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

Lock, stock and barrel

  • (a) Immediately
  • (b) Partly
  • (c) Rarely
  • (d) Completely
Correct Answer : D

 

  04/09/2019: करंट अफेयर्स: ISSF विश्व कप शूटिंग चैंपियनशिप 2019 में भारत किस स्थान पर रहा?

 

Directions (19-23): In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The political condition of India in the eighteenth century was one of extreme disunity. ….(19)….the decline of the Mughal empire, no….. (20… Indian power emerged to take its…..(21)…..in strength and prestige and to unite the…..(22)…..under a central authority. The Marathas who Indian states did not prove capable of fulfilling that task. rose…..(23)…..the position of pre-eminence among the new Indians states did not prove capable of fulfilling that task.

19. Correct option for (19) 

  • (a) With
  • (b) In
  • (c) When
  • (d) On
Correct Answer : A

  • This sentence shows a contemporary action so ‘with’ is the most appropriate preposition for the blank.

 


 

20. Correct option for (20) 

  • (a) one
  • (b) another
  • (c) other
  • (d) more
Correct Answer : C

  • ‘Other’ is used to denote a person or thing that is different or distinct from one already mentioned or known about.
  • So the sentence with the decline Mughal, no other Indian power emerged’ is the correct phrase.

 


 

21. Correct option for (21) 

  • (a) niche
  • (b) place
  • (c) role
  • (d) seat
Correct Answer : B

  • Niche- a comfortable or suitable position in life or employment.
  • The sentence is about the place of Mughal so option (b) is the
    answer

 


 

22. Correct option for (22)

  • (a) region
  • (b) territory
  • (c) country
  • (d) state

Correct Answer : C

  • The sentence is linked to the first line. (The political condition
    of India …)
  • So clearly, the answer should be “country”.

 


 

23. Correct option for (23)

  • (a) to
  • (b) at
  • (c) on
  • (d) over
Correct Answer : A

  • ‘Rise to’ is the correct phrasal verb which means to react to a difficult situation by working hard to succeed.

 


 

24. Select the wrongly spelt word.

  • (a) Notification
  • (b) Necessity
  • (c) Negociation
  • (d) Negligence
Correct Answer : C

 


 

25. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

Lodi Colony in Delhi is very different from other places in the city that is crowded and noisy.

  • (a) is very different
  • (b) from other places
  • (c) in the city
  • (d) that is crowded and noisy
Correct Answer : B

  • Niche- a comfortable or suitable position in life or employment.
  • The sentence is about the place of Mughal so option (b) is the
    answer

Leave a Reply